barbatul adevarat - conexiune si relationare

Cum poti sa realizezi rapid Conexiune !

Revin putin la structura raportului din NLP pentru a crea o conexiune cu cineva. Nu vreau sa intru prea mult in teorie dar pentru cei ce n-ati mai auzit de tehnica de creare a rapportului, o menționez rapid.

Atunci cand vrei sa creezi o conexiune cu o persoana necunoscuta, practic te raportezi la ea. Rapportul este esential pentru a putea dezvolta ulterior o relație. Are 2 componente de baza: pacing (rezonare) si leading (indrumare). In faza de pacing te potrivești cu starea persoanei necunoscute, intrii pe frecventa ei, ca apoi in faza de leading sa puteti mai usor sa realizati ceva impreuna.

Se întîmplă de multe ori sa te aflii in situații in care rezonarea se intampla de la sine. Stați la coada sa va ridicați permisul, începeți sa vorbiți despre cum a fost la examen, ce te-a pus polițistul sa faci, întrebări grele, etc… sau se produce un incident ce-i afectează pe multi, o inundație, un accident, … imediat poti intra in vorba cu persoanele necunoscute pornind de la acel incident. Astea sunt situații foarte lejere si acceptate de multi ca fiind ceva normal.

Dar…

Rapportul din NLP iti vine in ajutor fix atunci cand nu te aflii in aceste situații social acceptate si des intalnite. In cazul asta, cauti rezonanta, esti ceva mai atent la persoana din fata ta pentru a prinde micile subtilități in conversație de care te poți lega pentru a intra in rapport. Un foarte bun exemplu il gasesti secventa de mai jos din Don Juan de Marco. Este chiar scena următoare patternului de seductie NLP de la începutul filmului.

Observați cat de frumos rezonează terapeutul (Marlon Brandon) cu Don Juan fără a nega nimic din ce ii spune. In loc sa-i spună ca este un nebun, ca nu exista Don Juan decît in cărți si ca locul lui e la spitalul de nebuni, terapeutul intra in rolul fictiv al lui Octavio de Flores pentru a-l convinge sa nu se sinucidă.

[responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’1′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=xSV2e6pUXmw[/responsive_video]

Cam asa sta treaba cu conexiunea, plus încă 2 observații:

Observația 1…. A rezona cu cineva poate fi realizat nu doar verbal ci si la nivel energetic. Am observat acest lucru la bootcampul trecut de la mare cînd băieții erau obișnuiți sa faca rapport doar la nivel verbal. E ok acest lucru, dar daca fata cu care vrei sa realizezi o conexiune dansează si țopăie într-una iti dai seama ca nici nu va auzi ceea ce încerci sa-i zici.

Asa ca mai eficient in cazul asta este sa o iei la dans, s-o învîrti, s-o iei pe sus de cîteva ori pana a începe sa-i zici ceva. Ai rezonat in felul asta la nivel energetic, ceea ce va ajuta ulterior sa creezi mai eficient conexiunea.

Observația 2 .  Ok, energetic sunteți pe aceeași frecventa, dar verbal încă nu ai aflat mare lucru despre ea de care sa te poti agata in continuare. In acest caz poti face următorul lucru: Sa oferi de la tine si sa aduci valoare conversației. Noi avem o structura foarte simpla pentru a-i ajuta pe baieti sa nu rămînă niciodată fara material de conversație.

Decît sa te focusezi pe întrebări, gen interviu, mai eficient este sa aduci valoare prin afirmații.

Iar in acest sens poti face 3 tipuri de afirmatii:

  • ce simti (cu privire la un anumit lucru)
  • ce iti place (tot referitor la un lucru sau la o situatie)
  • si de ce (motivul)

Daca folosești structura asta simpla poți fi liniștit ca vei genera conversații interesante din partea ei încît sa nu iți mai bați capul cu rutine si texte învățate pe de-rost. Conexiunea este într-adevăr ceva natural si e foarte benefica atunci cand se are loc intre doua persoane.