Ti-ar prinde bine si o dieta informationala ! | TheRealMan.ro - Barbatul Adevarat - Dezvoltare Personala Pentru Barbati

Ti-ar prinde bine si o dieta informationala !

Cut through the noise !

Deși în cele ce urmează o sa fac din nou referire la marea problema a bărbaților din ziua de azi – lipsa focusării și a direcției – , acest articol este totuși unul legat de întreținerea jocului interior. Se întâmplă zilnic sa mai ajungă la mine prin intermediul rețelelor sociale tot felul de inepții,, ceea ce mă face să simt din când în când o nevoie de izolare față de cotidian. Și asta nu din cauză că nu mă simt bine în mijlocul fluxului de informații generat de oameni, ci mai degrabă dintr-o dorință de reconectare cu mine însumi, de regenerare și de descoperire a ceea ce este cu adevărat important pentru mine.

Știu multi oameni care dacă ar rămâne câteva ore fără nimic de făcut s-ar plictisi enorm și ar face orice să-și omoare acea stare de neliniște. Ar suna prieteni, ar sta la povesti, bârfe de umplutura, ar citi ziare, s-ar uita în deriva la știri, pe net,…. oriunde ar putea pentru a-și distrage atenția de la acea neliniște interioară. Chiar îmi aduc aminte de o poveste super funny, … o amica s-a întors din concediul de vara cu o săptămână mai devreme decât perioada pe care își luase concediu. Neavând ce face acasă, la oraș adică, s-a întors la birou pentru ca acolo măcar mai schimba o vorba cu colegii și își putea ocupa timpul cu ceva. Când am auzit, sa-mi dau castane în cap, nimic altceva … Cum adică sa n-ai ce face?

Odată ce devii conștient de ce iți face inima sa vibreze, nu va mai exista nici un moment de plictiseala. Mereu vei fi mânat ca de o forță invizibilă sa continui, sa treci mai departe, sa treci la următorul nivel, sa explorezi tot ce e posibil. Dar pană în acel moment e bine să devii confortabil în acele momente când nu ai nimic de făcut. Nu degeaba David Deida recomanda bărbatului sa se izoleze la un moment dat cel puțin o luna, sa se deconecteze de la tot ce înseamnă distrageri și sa stea în acea frustrare pana când se va liniști în interior. Când în sfârșit va simți liniștea interioara, se va reconecta cu scopul lui suprem și va reveni în societate croit pe ce are el de făcut. Multi dintre cei care au avut o astfel de ”revelație” au simțit nevoia de a sta izolați de cotidian, în natura, pe o perioada mai lunga de timp: Mahavira, liderul janismului a stat 12 ani in jungla, Mahomed a stat 4 luni intr-o pestera, Buddha a calatorit 6 ani de zile prin intreaga Indie, Sri Vasudeva (contemporan) a stat 40 de zile in singuratate .. si asa mai departe.

Nu ai cum sa ramai focusat pe scopul tău cel mai important atâta timp cât atenția ta se împrăștie în exterior în fiecare minut al zilei. Așa că ce-ți propun eu în continuare este să faci din ce in ce mai des asa-numitele ”diete informaționale”. Nu e deloc complicat. Tot ce trebuie sa faci este sa te deconectezi de la sursele ce ti-ar putea distrage atenția. Si totodată nu trebuie nici s-o dai în extreme – nici prea mult, dar nici sa te ia somnul. Pentru început e de ajuns sa stai și 30 minute în liniște, doar tu cu tine și sa meditezi eventual. Iar treptat, dacă simți nevoia, poți sa mai mărești acest interval. Rămâi cu acea neliniște interioară de a nu face nimic și observă ce se întâmplă în interior.

Dar cum rămâne cu ”a fi la curent” cu tot ce se întâmplă în cotidian? Eu de vreo 3 ani nu mai am televizor în casă. Dar asta nu înseamnă ca nu sunt la curent cu noutățile. Daca o știre e importantă și ma privește, pana la urma tot o aflu prin cineva. In plus vreau să-ți recomand o aplicație făcută de Mircea, unul din băieții super deștepți care a venit pe la un bootcamp de-al nostru prin 2008, aplicație care te ajuta sa sortezi informațiile relevante pentru tine față de restul zgomotului din online. Aplicația se numește Summify și funcționează atât în browser cat și pe telefoane deștepte. Exista un algoritm ce ia în calcul tot ce citesc prietenii tai de pe Facebook, Twitter, si conturile de RSS din google, face o sortare în funcție de importanta și iți oferă un calup de știri în funcție de cum o setezi. Eu am setat sa primesc doar un set de 10 știri pe zi. Daca simți ca s-ar întâmplă mai multe lucruri importante, poți s-o configurezi să-ți ofere 10 știri la fiecare 8 ore din zi de exemplu.

In felul asta citești ceea ce contează doar de 3 ori pe zi, nu de 50 de ori cum fac de obicei oamenii care pierd vremea pe Facebook dând refresh la news feed. Mai mult, algoritmul se adaptează în timp. Dacă la un moment dat apare in lista ta o știre nerelevantă pentru tine, însemnezi sursa ca pe viitor sa nu mai primești articole de acolo. Eu iți recomand s-o folosești zilnic, decât să pierzi timp cautând știri pe alte zeci de siteuri.

Pe moment astea sunt niște unelte care te vor susține cu succes în dieta ta informațională. Sa-mi spui cum ți-au folosit !

 

 

Silviu Iulian
 

Este autor si coach de masculinitate si relationare. In ultimii 8 ani a inspirat sute de barbati sa-si ia puterea inapoi si sa obtina succesul in relatia cu femeile, promovand un mod autentic de dezvoltare personala. Cand nu scrie pe blog, invata despre masculinitate si relationare din propria relatie cu iubita lui Gianina, alaturi de care exploreaza de mai bine de 5 ani.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments