intr-o zi vei muri

Intr-o zi ai sa mori

“This is your life, and it’s ending one minute at a time.”


„First, you have to know, not fear, know that someday you are going to die. Until you know that, you have no sense of urgency. You think you have all the time in the world to do amazing things, but you may not live to see that particular someday.”  – Tyler Durden


Sa vorbim putin despre moarte si de ce mi se pare mie discutia “despre moarte” un subiect asa de folositor atunci cand vine vorba de inner game si dezvoltare personala.

Orice barbat in dezvoltarea sa personala trebuie la un moment dat sa fie incercat de ideea mortii si apoi sa devina zilnic constient de iminenta ei.

De ce as spune sa te gandesti la moarte?


Pentru ati fi de folos acest gand trebuie in primul rand sa treci peste frica de moarte si mai ales peste frica durerii dinaintea mortii. Multora nu le este frica de moarte cat le este frica de durerea dinaintea ei.

In ziua de azi, cu atatea medicamente existente, aceasta durere nu mai este o parte necesara a mortii. Bineinteles , daca te aflii in desert si aluneci intr-o prapastie , iti fracturezi oasele , nimeni nu te gaseste cateva zile si apoi incep si vulturii sa-ti dea tarcoale …. s-ar putea sa existe ceva durere … dar sansele sa patesti asa ceva sunt minime.

Moartea nu este un subiect prea usor de explicat, ai putea sta toata ziua sa discuti despre ce inseamna moartea, dar nimeni nu stie cu adevarat ce se intampla atunci cand mori, dar in schimb frica de moarte si efectul pe care il are asupra vietii tale e ceva ce poate fi controlat.

In trecut, acum cateva mii de ani, era sanatos sa ai aceasta frica de moarte, pentru ca in orice clipa puteai muri, la fiecare pas putea sa apara un pradator si sa te omoare. Deci cu cat erai mai fricos , cu atat aveai mai multe sanse de a supravietui. Dar in ziua de azi, majoritatea acestor pericole au disparut, asa ca putem invata sa folosim gandul despre moarte ca o unealta pentru a trai viata mai din plin.


Moartea nu trebuie sa te sperie. Atunci cand treci peste frica de moarte (aparent a 2a in clasament dupa “vorbitul in public” ), vei privi viata intr-un nou context. Urmatorul pas este acceptarea mortii. Odata ce esti impacat cu gandul ca intr-o buna zi vei muri, il vei putea folosi drept o sursa de putere, bucurie si fericire in viata.


De ce tocmai moartea? Pentru ca oamenii mereu judeca situatiile in functie de valoarea perceputa. Dar ca sa judeci ceva ai nevoie de un punct de referinta, orice judecata este relativa la ceva. Cand ai reusit sa cuceresti frica de moarte si sa fii mereu constient ca mai devreme sau mai tarziu tot vei muri, ai obtinut cel mai cuprinzator context in care sa incluzi tot ceea ce faci. Comparativ cu moartea, orice alta situatie incomoda si dureroasa o vezi ca pe un dar, tot ce ti se intampla pui intr-un context pozitiv si esti recunoscator pentru tot ce ai in viata. Avand moartea drept context, orice ti s-ar intampla este un dar, o lectie clara pe care o retii imediat.


O cunostinta a mea a fost bolnava de cancer acum cativa ani, dar dupa tratament a scapat complet. Apoi a inceput sa aprecieze vita la maxim, nu-l mai deranja absolut nimic din ce obisnua sa-l deranjeze in trecut, iar pe cei din jurul sau incerca sa-i ajute cu tot ce ii statea in putinta. Asadar, avand viata drept context, moartea devine o frica de evitat si care te bantuie la fiecare pas. Dar daca consideri moartea drept context, viata se umple de bucurii.


La fel si eu acum ceva vreme, am evitat un accident de masina care se putea lasa cu traume destul de serioase. La cateva minute dupa posibilul incident, am tras masina pe dreapta si am stat cateva zeci de minute pe ganduri. In clipa aia vazusem moartea. Intr-un timp incredibil de scrut, mi s-au perindat prin fata ochiilor o gramada de amintiri, toti prietenii, familia, colegii de munca, visele si dorintele mele, scene din copilarie… multe amintiri. Intr-o clipa, toate acestea ar fi disparut complet.


Nevoia de pericol. Partea masculina a fiecarui barbat, are nevoie de inducerea pericolului pentru a evolua. Asta e si motivul pentru care multi ajung sa fie pasionati de sporturi extreme, de competitii, de lupte, de situatii ce cresc nivelul adrenalinei in sange. Este foarte sanatos pentru un barbat ca din cand in cand sa se angajeze in astfel de competiti. Dar in tot acest timp trebuie sa ai in vedere contextul mortii si ca la finalul competitiei vei avea de castigat puncte in evolutia ta ca barbat.

Octavian
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments