Seminar de masculinitate, 5-7 noiembrie: Traieste-ti scopul ca si barbat !

Traieste-ti scopul !

Continuam seria de seminarii cu traineri din afara si in acest sfarsit de an. Dupa ce Bodhi Ray, unul din facilitatorii care a venit in ultimii 2 ani regulat la noi in tara, a murit, am fost puternic impresionati de munca lui si de felul cum isi traia viata cu integritate, deoarece era chemat prin multe tari de catre oamenii care l-au cunoscut de-a lungul timpului si nu facea din seminarii o afacere.

Era multumit ca are ocazia de a petrece cateva zile in Romania si de a impartasi si oamenilor de aici cateva din practicile folosite de maestrii din est. Chiar el ne povestea ca a ajuns sa fie terapeut din intamplare, nu si-a facut niciodata un tel din asta, dar cu timpul a observat ca este cautat din ce in ce mai mult. Atunci si-a dat seama ca asta este drumul lui in viata si l-a urmat in totalitate.

In toamna aceasta continuam calatoria barbatului catre masculinitate autentica cu un invitat din Norvegia, Viggo Johansen,(http://whitetiger-company.com/) care este instructor de Tao. Practicile taoiste provin din China si se axeaza foarte mult pe lucrul cu energia si impamantarea omului, de aici provine si expresia, “a avea radacini”.

Pentru cine n-a auzit deloc pana acum de Taoism, va dau definitia lui Alan Watts, cel mai mai popular autor care a propagat invatamintele taoiste in lumea occidentala. :

“Diverși filozofi chinezi, scriind probabil în secolele 5-4 î.C, au expus o sumă de idei și un mod de viață care au ajuns să fie cunoscute sub numele de taoism, calea cooperării dintre om și tendința sau cursul lumii naturale; principiile acestei tendințe pot fi descoperite în ritmurile regulate ale apei, gazelor și focului, ritmuri care sînt ulterior întipărite sau reproduse în cele din piatră și lemn și, mai tîrziu, în multe dintre formele artei.”

După cum vedem, taoismul este un mod de viață inspirat din ritmurile fenomenelor naturale. Dar, oare, cum se poate inspira un mod de viață omenesc din natură?

Exemplul cel mai bun ni-l oferă artele marțiale, care au împrumutat la origine elemente esențiale – atac, apărare, eschivă etc. – din imitarea mișcărilor corespunzătoare ale animalelor sălbatice. Avem astfel “școli” de arte marțiale care poartă nume pitorești ca “școala tigrului”, “școala maimuței” etc. La fel și în viața domestică de fiecare zi există posibilitatea de a te inspira din evenimentele lumii naturale. Dacă acorzi studiului acestor fenomene un interes constant, descoperi indicații prețioase privind conduita cea mai potrivită pentru diferite situații de viață.

De pildă, taoiștii au luat imaginea apei ca simbol al acțiunii consecvente care străpunge toate obstacolele nu în mod direct, prin forță, ci indirect, prin maleabilitate și fluiditate. În I-ching simbolismul apei este folosit în mod pregnant – abisul, apa – ea este simbolul atitudinii umane care se adaptează condițiilor sau împrejurărilor de viață într-o manieră fluidă și fără a-și denatura substanța, autenticitatea interioară.

Prin urmare ne reintoarcem la modul nostru natural de a fi, ne reconectam cu viziunea si cu forta interioara ca si barbati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *