schimbarea generativa in nlp

Schimbarea generativa

Acum ceva vreme am fost la un mic seminar al lui Andy Szekely pe tema schimbarii generative. Il recomand pe Andy tuturor celor care vor sa faca un pas inainte in dezvoltarea lor personala. Iata aici notitele care mi le-am luat:

Cati dintre voi mai credeti in Mos Craciun? Cati ati crezut vreodata ca Mos Craciun exista?

Ei bine , fiecare dintre noi la un moment dat a avut aceasta credinta (belief) cum ca Mos Craciun exista, dar , cel putin in cazu meu, in decurs de vreo cateva saptamani s-a schimbat total aceasta credinta, fara nici o ramasita cum ca ar mai fi adevarata vreodata.

De multe ori, ne este greu sa schimbam convingerile noastre, si ale altora. Cel mai rapid, ele sunt schimbate de un eveniment tragic , sau vreo experienta la un pas de moarte. In rest , pentru a le schimba, trebuie umblat la sistemul de valori al fiecaruia.

Acest sistem de valori, puteti sa vi-l imaginati pe mai multe planuri, cu mai multe obiecte, fiecare pozitionat in functie de valoarea sa. Unele valori sunt profund ingropate in inconstient, multi oameni n-au nici cea mai mica idee despre existenta lor, dar in acelasi timp ele au un rol foarte important : ori te propulseaza, ori te tin in loc.

Sistemul de convingeri (Belief sistem)

Pentru a va identifica sistemul propriu de valori , puneti-va urmatoarele 6 intrebari:

1) Ce este cel mai important pentru mine in viata?

(enumerati 4 valori maxim)

2) Care este prioritatea acestor valori?

3) Care sunt lucrurile din viatza ta, pentru care ai face orice ca sa le obtii? (motivare pozitiva)

4) Care sunt lucrurile din viatza ta pentru care ai face orice ca sa le eviti? (motivatie negativa)

5) Ce iti place sa faci atat de mult incat sa platesti?

6) Daca ai castiga maine 1 milion de dolari, ai continua sa faci ceea ce faci azi?

Acum pentru a descoperi daca sunteti conectati cu valorile voastre cele mai importante, puneti-va urmatoarele intrebari:
Ceea ce-mi doresc eu sa fac are vreun conflict cu raspunsurile de la 5-6?
Valorile care le-am descoperit la 3-4, contravin cu valorile care le-am descoperit la 1-2?

Deasemenea, pentru a te motiva mai mult, fii mereu constient de acest contrast, intre motivatia negativa si cea pozitiva.

Constientizarea valorilor

Mintea umana detecteaza mult mai usor diferentele decat asemanarile. De cele mai multe ori , oamenii sesizeaza ce merge prost, mai mult decat ce merge bine, sau ce ar putea merge bine cu putin ajutor.

In viatza de zi cu zi a unui om, sunt momente in care se simte bine, si momente in care se simte naspa. Acestea se numesc gropi de potential.

Cum poate un om sa faca felu in care se simte bine intr-un moment , sa il regaseasca si in alte situatii?

Pentru asta trebuie sa identificam gropile de potential, si anume, sa stim de ce ne simtim bine, si de ce ne simtim prost. Odata identificate cauzele, putem recunoaste mai usor starile in care ne simtim bine, iar cu cat dai mai mare atentie starii de bine, cu atat cresc mai mult, si ajung sa se extinda, si sa acapareze gropile de potential negativ(starile naspa) si iti furnizeaza resursele de care ai nevoie timp mai indelungat.

Pentru a afla daca esti pe drumul cel bun in a obtine valorile tale, puneti urmatoarea intrebare: Ce trebuie sa se intample pentru ca eu sa simt ca am ..X.. ?

Cu cat ne focalizam mai mult asupra unui lucru, acesta are tendinta sa creasca si totodata sa il simtim mai intens.

Cand ajuti o persoana sa faca ceea ce face bine, o ajuti sa-si mareasca groapa de potential pozitiv, si sa se simta bine.

In coaching este esentiala schimbarea generativa. Coachingul da clientului feedback generativ pe lucruri care deja le face bine. Feedbacku generativ este mult mai bun decat feedback corectiv, in care ii sunt aduse aminte toate greselile care le-a facut. Pentru a ajuta mai mult pe cei din jur trebuie sa ne dezvoltam capacitatea de a extrage ce e mai bun din cei din jurul nostru.

Cand ne nastem avem o energie vitala foarte mare, dar cu timpu vin multi oameni care astern o pojghita asupra noastra care ne impiedica sa vedem lumina. Aceia sunt oamenii care evidentiaza doar greselile care le facem , si ne fac intr-un fel vinovati pentru ca le-am facut.

Cam astea au fost ideile principale care s-au discutat in seminar, in plus am mai facut niste exercitii de grup, in care trebuia sa ne dam seama de valorile unei persoane si sa le dam feedback pe acele valori.

In principiu, un om care isi cunoaste foarte bine valorile pentru care traieste, se spune ca este un om aliniat, integru, iar aceasta integritate ii confera o carisma aparte. Asa ca uitati-va adanc in interiorul vostru si indentificati-va propriile valori, si faceti tot posibilu sa vi le amintiti mereu , in tot ceea ce faceti !

Octavian
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments