The Real Man

Mai invata sa si asculti

Ti s-a intamplat vreodata ca atunci cand cineva iti povesteste sau iti descrie ceva sa nu te poti abtine si sa intervii spunand ceva ce crezi tu ca e mai inteligent sau mai avansat decat ce are el de spus?

Cu alte cuvinte cauti sa spui ceva care te va face sa te simti si sa pari superior lor? Ei … suna cunoscut? .. Tin sa va spun ca eram cel mai tare la astfel de replici. Mereu intrerupeam pe cineva ca sa imi impun parerea mea. Chiar si la seminariile la care mergeam obisnuiam sa ma asez undeva mai in spate si sa adopt o atitudine de superioritate, in genul, „deja stiu o gramada, hai sa vedem , oare reuseste traineru asta sa mai vina cu ceva nou…”.

Iar daca ceva din ceea ce el spunea era in contradictoriu cu teoriile mele, imediat ii atrageam atentia.

Imi placea asa mult sa ma impun incat si acum mai simt tentatia sa intervin uneori.

Dar in schimb se intampla ceva minunat atunci cand incetezi sa ai nevoie de atentie si ii lasi pe ceilalti sa se bucure de ea, te cuprinde un sentiment de liniste.  Nevoia ta de atente e aceea parte ego-centrista din tine care spune mereu „Uite-te la mine, sunt special, povestea mea e mult mai interesanta ca a ta”. Egoul e aceea parte din tine care vrea sa fie vazuta, auzita si sa se simta speciala, adesea in detrimentul altora.

Egoul te face sa-i intrerupi pe altii din povestit sau sa astepti cu nerabdare sa-ti vina si tie randul la vorbit ca sa poti aduce atentia inapoi catre tine. Cu totii, mai mult sau mai putin, suntem vinovati de acest comportament, iar asta creeaza distanta intre noi si interlocutori.

Ce-i de facut

Data viitoare cand cineva iti spune o poveste sau iti relateaza ceva ce a facut intr-o situatie, fii atent la tendinta ta de a spune ceva despre tine.

Desi e un obicei greu de stapanit vei observa ca daca reusesti vei simti o liniste interioara atunci cand te bucuri de povestea celuilalt. Decat sa intervii in genul „Si eu am facut asa ceva odata” sau „Ce as fi facut eu in locul tau” , musca-ti limba si pur si simplu spune „Felicitari”, „Super misto ce ai facut”.

Pentru faptul ca esti prezent si stii sa asculti , persoana din fata ta se va simti mai bine cu ce are sa-ti spuna si in plus de asta nu se va simti ca intr-o competitie. Rezultatul este ca interlocutorul tau se va relaxa in prezenta ta, in acelasi timp devenind si mai sigur pe el si mai interesant in ceea ce are de zis. La fel si tu vei fi mai relaxat pentru ca nu vei fi asa nerabdator sa-ti vina randul la a-ti da cu parerea.

Atunci cand nu mai cauti sa primesti tu toti laurii, atentia de care aveai nevoie in trecut este inlocuita de o incredere subtila care provine din faptul ca permiti altora sa fie in centrul atentiei.

Incerca si spune-mi ce se intampla !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *