The Real Man

Investiţii pe termen lung

Ştiu că n-am mai scris de ceva vreme, însă azi s-au adunat mai multe lucruri pe care vreau să le împart cu tine. O să încerc să nu fiu foarte personal, dar ţin să subliniez nuanţa de subiectivism şi părere personala din tot articolul. Asta nu înseamnă ca ceea ce voi scrie e la mişto sau e bullshit. Înseamnă doar să nu iei totul mot-a-mot.

Hai să începem filosofic. Vrem sa devenim mai buni şi suntem dispuşi să facem ceva pentru asta. Matematic, avem nişte ore pe care nu le putem scoate din program (facultate, somn, toaletă, servici, masă, familie, îngrijire personală, etc) şi nişte ore ceva mai flexibile, pe care le umplem cu bune şi rele.

Din experienţa mea, merită investit pe termen lung în imagine, în cultură, în experienţe cu oamenii, în sporturi, în aptitudini noi, în noi relaţii. Nu merită investit în lucruri de proastă calitate, în concepte în care nu crezi, în principii ce nu-ţi aparţin, în dependenţe şi obiceiuri neproductive.  (Notă personală: cuvântul ‘moderat’ îţi spune ceva? Deşi acesta ar trebui să fie răspunsul, mie personal, cuvântul respectiv nu-mi spune decât să respir calm; nu-mi oferă o soluţie clară. Este un concept mult prea utopic.) Şi nu merită investit în ideea ca toţi oamenii sunt proşti. Cu foarte mulţi chiar poţi face treabă bună.

Hai să ne mai învartim un pic în matematici, ok? Avem o teoremă, hai s-o demonstrăm!

Da, este bine să investeşti în imagine. E fain să arăţi bine şi este uimitor cât de mult contează şi te ajută în societate. Îţi sporeşte încrederea în sine, facilitează un feedback mai bun de la cei din jur. Implicit, te ajută să ajungi mai repede unde doreşti. Privind înapoi, felul cum arăt m-a ajutat să mă descurc mult mai mult decât m-a ajutat să citesc sau să învăţ cum să mă descurc în situaţii. Nu ne naştem la fel, nu trăim la fel, nu murim la fel. Aspectul fizic ajuta mult la încrederea în sine, care la rândul ei naşte o grămadă de abilităţi cu oamenii. Dacă m-aş putea întoarce în trecut, pe asta m-aş concentra în primul rând.

Da, este bine să investeşti în cultură. E foarte tare sentimentul că poţi intra în orice conversaţie, că poţi avea ceva în comun cu oricine îţi propui. Opusul ar fi că e penibil să-l confunzi pe Leonardo Da Vinci cu Di Caprio. Că nu-ţi place cartea-i una, dar incultura te poate costa multe oportunităţi. Las-o naiba de carte dacă nu-ţi place, sunt atâtea surse de informare.

Da, este bine să investeşti în experienţe cu oamenii. Oricât de bine ştii teoria, vei fi plăcut surprins de oameni. Cele mai frumoase poveşti vin din fapte reale. Eu pot spune că de la aproape fiecare femeie am avut ceva de învăţat. De la unele din ele, probabil mai mult decât de la anumiţi profesori. Şi bineînţeles, au fost acei câţiva bărbaţi care au pus punctul pe i. Nu am citit despre ei, nu le-am văzut clipurile. Mi-au spus-o în faţă – Paul, asta, Paul, aia! Fără experienţe active, fără oameni alături de care să te dezvolţi… Nu prea trăieşti.

Da, este bine (chiar esenţial) să investeşti în ceva mişcare. Sporturile îţi oferă şi un mediu de socializare, îţi limpezesc mintea, îţi dezvoltă rezistenţa, te-ajută cu încrederea în sine, te-ajută să te descarci atunci când ai nevoie, practic îţi oferă un echilibru în viaţă.

Da, este bine să investeşti în skill-uri şi aptitudini noi. Lasând la o parte că e frustrant să fii singurul care nu se schimbă de la un an la altul, vei fi surprins să descoperi câte lucruri nu ştiai că îţi plac. Dacă ar fi să punctez ceva specific, o abilitate esenţială ar fi flexibilitatea mentală.

Da, este bine să investeşti în noi relaţii. Cu cât ajungi să cunoşti mai bine pe cineva, cu atât te simţi mai confortabil să te deschizi la problemele tale sau a persoanei respective. Şi da, când ajungi înconjurat de oameni cu probleme, ai nevoie de oameni noi ca să-ţi păstrezi o viziune optimistă. Da, e fain să ajuţi pe alţii şi e fain să descoperi câte ai de învăţat de la oamenii noi.

Şi DA, este greşit să investeşti în lucruri de proastă calitate, în concepte în care nu crezi, în principii ce nu-ţi aparţin, în dependenţe şi obiceiuri neproductive!

Everything is linked with everything else (am încercat s-o traduc dar sună dubios în română).

Nu există o formulă magică pentru nimic din lumea asta, care să meargă la toată lumea. Fiecare e cu pastiluţa lui. Iar dacă ai acces la ingrediente, de ce să nu-ţi faci pastiluţa eficientă? Şi să aibă şi gust bun. Şi să ţină şi mult timp. Mai zic? 🙂

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *