The Real Man

Ecuanimitatea, prietenul tau cel mai bun

Hai noroc bărbate !

Vreau să-ți mai zic cate ceva despre cel mai bun prieten al tău, Ecuanimitatea.

Definiția completa e aici.

Ia fii atent puțin la citatul asta budist:

„If your mind becomes firm like a rock
and no longer shakes
In a world where everything is shaking
Your mind will be your greatest friend
and suffering will not come your way.”

Atunci când dobândești fermitatea unei stânci, mintea ta nu se va mai plimba

Într-o lume în care totul e schimbător, mintea ta va fi cel mai bun prieten al tău

iar suferința nu se va mai apropia de tine.

Mie personal mi se pare extrem de important sa ajungi să-ți stăpânești mintea, acea maimuță (monkey mind) care sare de nebuna dintr-o parte în alta. Este cel mai important lucru când vine vorba de încrederea în sine. Mintea iți poate deveni un bun aliat, atunci când tace. Dar dacă este controlata de Ego și alte nevoi inconștiente te tine prins în loc de nici nu știi de unde sa începi sa acționezi.

 De la placere la durere și invers

Ai observat cursa pe care mintea o face non-stop intre placere si durere? Atunci când mintea nu este stăpânita ești ca un zombie, alergi mereu înspre placere si fugi de durere. Mereu ești prins în acest flux, intre placere și durere. Ai observat cum probabil stai si te plictisești in timpul zilei la birou, neavând chef de munca, dar undeva într-un colt al mintii te gândești, „Lasa ca în câteva ore termin și ies la bere cu băieții” , sau „Ma duc acasă și ma întind în pat”. Deși erai în plina „durere” sau plictiseala la job, instant ai zburat puțin în viitor la placere.

Mintea fluctuează cu o viteza incredibila, de asta zic ca cei care nu reușesc s-o tina sub control sunt zombie, pentru ca nu reușesc sa perceapă clipa prezenta. Eu la un moment dat chiar m-am plictisit de toată cursa asta nebuna. Paradoxul este ca atunci când încerci s-o controlezi , fix atunci vine cu și mai multa putere și parca se revolta pentru faptul ca ai îndrăznit s-o pui la punct.

Cand e buna ecuanimitatea

Practic orice situație ce nu presupune zona ta de confort presupune practica. Ori de cat ori ești pus în astfel de situații, dacă ești destul de atent în interior vei simți cum ceva începe sa tremure. Ce o fi acel ceva?…Nu contează, dar il simți cum se manifesta prin senzațiile pe care ti le da.

De exemplu, sa zicem ca te duci într-o călătorie într-o noua tara, total diferita decât cea în care trăiești. Inca de la aeroport vei simți acele senzații în corp. Nu zic ca sunt mereu nasoale senzațiile, pot fi și plăcute, un amestec de entuziasm, frica de necunoscut, griji, analiza diferențelor culturale ..etc..Dar ideea este ca toate aceste senzații te țin prins în conștiința de suprafața.

Ideea este în felul următor, ori de cate ori te pierzi și te identifici cu conștiința de suprafață vei avea de suferit. Ești prins în Ego. Ori de cate ori ești prins în ego vei încerca sa controlezi situația. In esența ta este liniște totala. Pe fundul oceanului la câțiva kilometrii adâncime nu se aude nimic. Uiți de acea liniște atunci când te pierzi în valurile de la suprafață.

Starea vine prin practica, nu prin voință

Primele dați când am simțit starea de ecuanimitate am tras niște fumuri. Era ceva nou, nu ma mai țineam cu dinții de toate gândurile și emoțiile. Am fost destul de atent sa nu fac un obicei din fumat, deoarece as fi rămas mereu dependent de un lucru exterior pentru a ma simți bine.

Practica sănătoasă, pe care o recomand mereu, este meditația. Dar nu orice fel de meditație, ci acea meditație când stai nemișcat, cu spatele drept. Am simțit de vreo 2 ori ca trec prin tortura practicând aceasta tehnica. Prima data am stat o ora nemișcat pana ce au început sa apară durerile, iar a 2a ora am stat 2 ore nemișcat. Pe lângă durerile ce iți apar în corp, se nasc o avalanșa de gânduri și emoții, și în plus începe sa ardă și focul interior care te purifica. Situația nu e roz deloc pentru cine rămâne agățat de Ego. Ești tentat la fiecare pas sa iți bagi picioarele și sa te miști.

Dar dacă reziști pana în momentul când se produce detașarea fata de toată aceasta tortura, chiar și o secunda după, vei simți cu adevărat starea de ecuanimitate. Nu înseamna ca durerile dispar, sau ca gândurile se opresc, dar tu te vei simți liber deoarece nu mai ești atașat de ele. Este ca și morfina administrata răniților pe câmpul de lupta. Lupți în continuare fără nici un stres ca ai dureri în corp.

Iar efectul este mult mai de durata decât o iarba care te relaxează câteva ore, ca apoi sa revii la vechile obiceiuri.

In final te las cu încă un citat, care sper sa te inspire în practica ta:

Just as a rocky mountain is not moved by storms, so sights, sounds, tastes, smells, contacts and ideas, whether desirable or undesirable, will never stir one of steady nature, whose mind is firm and free.

Si sa-mi spui cat timp ai reușit sa stai în meditație fără sa te miști !

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *