The Real Man

Diferenta intre credinte si convingeri

A crede ceva = a nu avea nici o urma de îndoială ca acel ceva nu ar fi adevărat.

Exemplu: Crezi ca maine dimineata soarele va rasari
Crezi ca la sub 0 grade apa ingheata…
Crezi ca Pamantul e rotund…samd…

A avea o convingere presupune a raționaliza cu argumente logice acea convingere. Spre exemplu, un ateu iți aduce 1000 de motive pentru ca să te convingă ca Iisus nu a existat. Sau un vânzător de asigurări iți aduce fel și fel de argumente pentru ca tu să ajungi să ai convingerea că acea asigurare e buna pentru tine.

Dacă tu zici că ai încredere în tine atunci când ești cu o femeie, sau când faci un anumit lucru, iar pasul 2 este sa cauți argumente pentru a susține ce ai spus, acel lucru e încă o convingere. Nu a devenit credință ancorata în simțuri și în adevărul tău.

Cu alte cuvinte, diferența între o credință și o convingere se simte. O credință este înrădăcinată în adevăr, o simți cu toată ființa ca e adevărată, e absurd sa aduci argumente pentru a o susține.

O convingere sta pe baza unor argumente. Dar acele argumente logice nu pot înlocui un sentiment de adevăr. Asa cum poți găsi argumente care s-o susțină, tot la fel de ușor poți găsi argumente care s-o demonteze.

E foarte importantă distincția asta atunci când ai o introspecție. Efortul pe care îl facem noi în dezvoltarea jocului interior este să ajungem să credem cu toată ființa ceea ce simțim, să descoperim acel ceva din noi care nu lasă loc de nici o îndoială cu privire la cine suntem și ce putem face.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *