Cum scapi de sindromul Nice-Guy

Esti „baiat bun” cu femeile ?

Băiatul bun (nice guy): este un termen folosit în cultura populara ce descrie un bărbat adult sau adolescent cu trăsături de personalitate prietenoasa dar neasertiva în special în contextul unei relații cu o femeie. De obicei, un băiat bun pune mai multa valoare pe nevoile altora decât pe ale lui, evita confruntările, face favoruri, oferă sprijin emoțional, încearcă sa iasă din orice conflict și în general se comporta cuminte în prezenta femeilor.

Ce-l doare cel mai mult pe un astfel de băiat bun este faptul ca femeile îl vad doar ca pe un amic. Deși la prima vedere majoritatea femeilor afirma că-și doresc un bărbat atent, sensibil, capabil să-și exprime sentimentele, etc… dar când se găsesc în situația de a alege intre un astfel de băiat și un badboy, închis emoțional și insensibil, aproape de fiecare data îl aleg pe al 2-lea.

Dupa multe experiente și lucrând cu astfel de băieți buni care au mai trecut pe la noi, am observat un lucru cat se poate de evident: băieții buni nu vor sa deranjeze o femeie. Începând cu abordarea ei, cu afirmarea atracției sexuale și dorinței lui de bărbat, pana mai târziu în interacțiune când e nevoie sa treacă la acțiune și escalare fizica, sărut, sex  și mai departe. Un badboy în schimb nu are nici o problema în a intra peste realitatea fetei și a-și afirma ceea ce dorește de la ea. Iar acest „deranj” pe care-l face acest badboy provoacă atracția de care are fata nevoie pentru a-l vedea ca pe un posibil amant.

nice guy

Te intrebi de ce băieții buni sunt atât de cuminți în prezenta femeilor atragatoare…

Acum trebuie sa ne întoarcem puțin în timp la momentul când băiatul, copil fiind, întâlnește prima femeie din viata lui. Pentru majoritatea, aceasta prima femeie a fost mama lor. (sau bunica)

Ia gândește-te puțin ! Alături de mama petreci o buna parte din viata, copilărie, adolescenta, eventual și după, în cazul multora dintre bărbați. Mama ta, prin însăși biologia ei, a avut rolul de a te educa, de a-ți spune ce sa faci, când sa faci, chiar și cum sa te comporți cu alte femei. Dar momentele  critice pentru dezvoltarea ta ca bărbat au fost acele momente când tu făceai o boacăna iar mama se enerva și tipa la tine, uneori te mai și plesnea.

Pentru un copil mic orice astfel de experienta lasă o amprenta în subconștientul lui și de atunci începe să-și mai domolească energia cat timp se afla în prezenta mamei. Începe sa devina puțin mai tentativ, puțin mai sensibil la schimbările de stare ale ei, iar dacă situația se agravează se izolează pe cat de mult posibil pentru ca nu vrea sa facă fata acelui val de emoții… cu alte cuvinte ajung sa se sperie de energia feminina.

Daca ar fi sa vorbim puțin NLP (știu ca multi sunt pasionați pe aici), femeile sunt o ancora ce-i limitează pe băieții buni. Pe lângă faptul ca le taie din energie, le provoacă si o încordare data de prea multe emoții din partea ei. Iar în cazul asta iți dai seama cum, băiat bun fiind, iți este mult mai greu sa creezi acel mic „deranj” în realitatea unei femei de frica sa nu poți face fata consecințelor. Dar după cum am zis în prima parte a articolului, acest mic „deranj”  poate face diferența intre a fi amicul ei, sau amantul ei.

Cum sa te vindeci de sindromul Nice Guy?

Ei bine, sa nu crezi ca am ceva împotriva băieților buni, din contra, recomand multor bărbați sa fie buni, calzi, omenoși, cu bun simt, deschiși la inima și cu multa compasiune fata de oameni, dar în același timp să-și mențină și centrul de putere. Diferența intre bărbații adevărați și băieții buni (asa cum sunt ei în societate), este ca un bărbat nu se scuza pentru dorințele lui fata de o femeie de care se simte atras. Varianta scurta pentru a te vindeca de sindromul Nice Guy este sa nu te mai scuzi niciodată pentru dorințele tale ca bărbat.

Varianta de vindecare puțin mai lunga este un proces terapeutic foarte folositor alcătuit din 3 pași:

Revolta. De obicei acest lucru se întâmplă în mod normal, este conflictul intre generații. La un moment dat simți ca mama te sufoca prea mult și vrei sa prinzi cat mai multa libertate. Revolta este un pas important. Ii dai de înțeles ca de acum încolo ești în puterea ta și nu mai ai nevoie de atenția ei excesiva.

Stabilirea granițelor sănătoase. Pasul 2 este să-ți stabilești niște granițe sănătoase pentru a da de înțeles femeilor pana unde pot intra în viata ta. Cat ai fost mic nu aveai aceste granițe, astfel încât femeile (mama, bunica, etc..) te-au cam cotropit și ti-au invadat viata. Acum e timpul sa spui STOP, sau NU, pana când simți ca ai destul spațiu pentru a te simți în largul tău. Spațiul din viata unui bărbat este foarte folositor pentru ca ii permite sa crească și sa se „întoarcă” la adevărata lui esență..

Provocarea este sa inveti sa spui NU ! Care sunt domeniile unde ii lasi pe ceilalti sa profite de tine ?

Iertarea. Ultimul pas la fel de important pe care un băiat bun îl are de făcut. In final trebuie s-o ierte pe mama si pe toate femeile ce i-au provocat suferință în viata. De ce? Pentru ca asta înseamnă maturizarea lui. Când ajungi sa ierți pe cineva, nu mai porți acea încărcătură emoțională în subconștient și poți aprecia cu adevărat persoana din fata ta. Daca sari peste acest pas și nu reușești sa faci pace cu mama ta, vei avea mereu probleme în relații cu femeile. O parte din tine va fi mereu în conflict cu femeia, iar mai devreme sau mai târziu va exploda buba. In final nu-i vina nimănui, poți spune ca asta e condiția umana și trebuie acceptata asa cum este.

Eu sper ca în urma articolului asta sa vedem mai multe femei fericite alături de „băieți buni”. 😉

PS.  Citind acest articol ai tendinta sa sari de la o extrema la alta. Solutia nu este sa fii un badboy… si ei au propriile probleme de rezolvat, spre exemplu acestora le e greu sa pastreze o femeie langa ei. Solutia este sa devii un barbat adevarat, centrat in puterea si masculinitatea lui.

Retine ca intre un baiat bun si un badboy, femeile aleg de cele mai multe ori baiatul rau.
Insa intre un badboy si un barbat adevarat, vor alege aproape intotdeauna barbatul adevarat, pentru ca barbatul adevarat intelege cand si cum sa fie „rau” si de asemenea intelege cand si cum sa fie „bun”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *