Vision Quest : Ce inseamna sa fii barbat adevarat in secolul 21 | TheRealMan.ro - Barbatul Adevarat - Dezvoltare Personala Pentru Barbati

Vision Quest : Ce inseamna sa fii barbat adevarat in secolul 21

Articol aparut prima data pe portalul de dezvoltare personala www.empower.ro

Veet:

Ma gandesc la perioada facultatii cand imi puneam foarte multe intrebari legate de viata, de sens si de ce inseamna pentru mine sa fii barbat? Ceva acolo in interiorul meu nu imi dadea pace. Nu ma simteam comfortabil cu ce „se vindea” in jurul meu sau, mai bine zis, cu modelele de masculinitate pe care le intalneam.

Si ce am descoperit mai degraba?…ce inseamna sa nu fii barbat?

Adica nici barbatul amant sau macho nici cel familist care are un sens acut al responsabilitatii dar care se uita pe sine adesea, nici barbatul controler care vrea sa stie tot ce misca, nici barbatul tinut sub papuc de nevasta si nici barbatul artist boemic si departe de realitatile de zi cu zi.

Dar ce inseamna sa fii barbat totusi??

Am cautat prin carti,…aaa,…da. Mi-am adus aminte de primul moment de Ahhaaa..a fost acela cand am citit cartea Alchimistul a lui Paulo Coelho. Acela a fost un moment semnificativ. Am citit cartea pe nerasuflate..am inteles si m-am recunoscut in imaginea Cautatorului „Comorii”, al aceluia care are o legenda Personala de trait si de implinit.

Un sens ascuns, o chemare unica.

Cel ce stia ca toate lucrurile pe care le traim in viata, chiar daca uneori nu inteleg toate intelesurile, ne duc catre Comoara noastra, catre adevaratele Resurse interioare.

Si atunci mi-am zis…ahaaa..deci exista mai mult decat distractie, femei, casa, masa, familie, copii, calatorii.. etc…

Dar oare ce sa fie??

Pare mai degraba o Calatorie, un drum…

Nu stiu daca va spune ceva „Calatoria eroului”…asta e foarte intalnita ca si metafora/mit in multe culturi. Am intalnit-o la Joseph Campbell si la Robert Dilts.  Este vorba de Eroul (sau Barbatul) care are o Chemare ( ce e foarte legata de ceea ce il defineste pe el cel mai profund si in care sunt valorile lui regasite laolalta, iar urmarea chemarii ii aduce un sentiment de Implinire totala).

In momentul Acceptarii chemarii eroul paseste pe drum si isi asuma o calatorie noua nebatatorita. Apoi intampina un Obstacol( limita) care il forteaza sa paseasca pe un nou teritoriu din afara zonei lui de comfort. Si deci are nevoie de un Ghid (gardian ori mentor) care il ajuta sa depasesca obstacolul. Asa ajunge Eroul sa se intalneasca cu Demonul ( sau cu umbra lui) iar apoi reuseste sa imblanzeasca demonul si sa-i foloseasca puterea si abilitatile si ajunge la Destinatie ( reusind sa-si urmeze Chemarea). La final se intoarce Acasa Impartasind si cu ceilalti din calatoria lui si noile intelesuri.

Va spune ceva povestea asta?

Daca nu va e foarte clar…probabil ati vazut filmul Avatar…haideti sa vedem mai indeaproape…

Jake la inceput nu e constient de chemare dar ceva parca il conduce pe calea asta pe salbatica planeta Pandora. Accepta provocarea si apare si limita lui (= aceea de a fi incapatanat si prost asa precum Oamenii Cerului, dupa cum ii spune frumoasa nativa Neytiri dar noroc ca are o inima curata, dupa cum tot ea ii spuneEste Ghidat asa cum se observa inca de la inceput cand a fost atacat de animalele salbatice dar foarte clar se observa atunci cand a fost „inconjurat” de semintele albe din copacul sfant Eiwa. Atunci realizeaza ea ca asta e „un semn” si il conduce catre satul lor. Aici e si momentul in care este Acceptat ca sa fie Initiat de catre Comunitate. Si trece prin mai multe probe ca sa-si depasesca limitele si, in final, se lupta cu demonul (va amintiti momentul cand au urcat pana pe muntii plutitori si proba finala ca sa devina Barbat era „sa incalece” un Eylan (nu stiu daca e corect dar oricum e un fel de dragon).

Reusind sa imblanzeasca demonul (altfel ar fi fost ucis) va fi ajutat de el de acum incolo ca si prieten toata viata.

Dar am uitat ceva ...mai este un demon…cum ii spunea in film „ultima umbra” ( the last shadow) Maktu sau dragonul rosu. Asta e momentul de maxim curaj al lui in care isi dovedeste ca poate sa-si depasesca limitele a doua oara.

Si asa ajunge la Destinatie, urmandu-si chemarea (pe care o descopera pe parcurs, aceea de a ajuta la restabilirea echilibrului ). Si de asemenea primeste si picioare noi asa cum isi dorea de la inceput asta fiind prima lui motivatie. Dar nu asa cum si-a imaginat ci altfel…

Sper ca ati vazut filmul!!

Iar daca nu, poate am reusit sa va fac curiosi!!!

As mai reveni aici la motivul devenirii ca si Barbat care se face prin trecerea unor probe si demonstrand asta in lupta cu propriile limite si frici, adica cu umbra ( sau demonul). Motiv intalnit la mai toate popoarele indigene din trecut si chiar in zilele noastre.

Si asa totul devine mult mai clar…

Haideti sa exploram putin ce este acest Demon( sau umbra)?

Chiar asa…ia ganditi-va…cate frici avem in noi cand vrem sa abordam o femeie frumoasa de exemplu, ne e teama ca vom fi refuzati, ca nu suntem suficient de buni pentru ea, ca nu suntem suficient de dotati ca si barbati …si lista poate continua…

Convingeri, limite, blocaje… exact ce vorbeam inainte…

Sau de mici ni se spune cat putem si cat nu putem…, ce avem voie si ce nu avem…

Vi se pare cunoscut scenariul…?

Corect..devenim niste OI blande..fara sa incomodam pe nimeni si bine dresate de asemenea.

Cuminti si „baieti buni”.

Dar oare astia suntem noi cu adevarat?

Ce-ar fi daca de AZI am re-deveni LEI si ne-am lua puterea inapoi!!!

Incercati…cum va simtiti si numai la gandul asta? Ia vedeti..simti-va pentru un moment in pielea lui…

Un Leu are curaj, puterea de a infrunta obstacolele si multa forta si determinare.

Vroiam sa vorbesc si despre „jocul interior”.

Sa va mai dau un exemplu. Exista un Coach de tenis renumit, il cheama Timothy Gallwey..el si-a dat seama ca nu e suficienta numai Forta sau Tehnica in tenis. Ci mai e nevoie de ceva. El a numit asta „Jocul Interior” adica capacitatea de a invata din Intelepciunea ta interioara nu numai din exterior, tehnici si metode… Care de altfel pot fi bune in general, nu intotdeauna si in particular

A descoperit ca exista un Sine 1 care e vocea Tehnicianului si Criticului, cel care stie si a citit multe si Sinele 2 cel care Actioneaza in mod concret cand e nevoie. Dar de multe ori Sinele 2 e ”lovit” de un dialog interior critic foarte puternic : nu e bine ce faci, prostule, nu vezi ce dobitoc esti…

Nu asa ni se intampla si nou cand intram intr-o relatie cu o femeie?!!!

Vrem sa mergem la ea, ne spunem in minte ce replici sa  abordam si acolo, la momentul actiunii vocea e asa de critica si tot ne spune: Uite-te la fata ta cum arati fata de ea? Vezi ce burta ai? Sau nu vezi ca e mai inalta decat tine?..etc

Si asa pierdem momentul si suntem „slabi” si lipsiti de incredere

Stiti ce mai spune Gallwey..sunteti curiosi??

El a studiat cum se simte un tenisman cand are rezultatele cele mai bune, cand are succesul asteptat..Si a aflat ca majoritatea se simt in pace si vocea Sinelui 1 e foarte linistita aproape inexistenta. Si atunci el zi-a zis ..cum ar fi sa ramanem cu aceasta „experienta de succes” in minte si „sa ajustam” vocea la intensitatea potrivita pentru a fi in pace si linistita tot timpul.

Ia imaginati-va ce rezultate super ati avea pe „campul de bataie” daca ati folosi Vocea sinelui 1 linistita si in pace in loc de critica si mai tot timpul nemultumita…??

Si in acelasi timp ati avea Incredere mai mare in Actiunea Corecta a Sinelui 2, actiune ce vine din intelepciunea lui interioara.

Cum ar decurge intalnirile voastre cu femeile?

Cu cat ar creste increderea in voi?

Cum s-ar simti o femeie langa voi cand v-ar percepe Prezenti si calmi?

Cum ar fi sa ai un simt clar al Directiei tale in viata?

Cum ar fi daca ti-ai iubi femeia incat ea sa fie radianta si plina de stralucire?

Luati-va un minut sa va vedeti in noua lumina?!!

Cristi Veet


Silviu Iulian
 

Este autor si coach de masculinitate si relationare. In ultimii 8 ani a inspirat sute de barbati sa-si ia puterea inapoi si sa obtina succesul in relatia cu femeile, promovand un mod autentic de dezvoltare personala. Cand nu scrie pe blog, invata despre masculinitate si relationare din propria relatie cu iubita lui Gianina, alaturi de care exploreaza de mai bine de 5 ani.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments