The Real Man

Barbatul Renascentist – Barbatul Secolului 21

Am sa încep prin descrierea unei frustrări pe care multi dintre bărbații care vin pe la coaching la noi o au… anume: „Îmi este greu sa țin o conversație interesanta cu o femeie.” Este o frustrare asa mare pentru bărbați încît ori cred ca trebuie sa ai un talent înnăscut pentru a fi interesant ori recurg la a învăța pe de rost niște povesti interesante, povesti ale altora bineînțeles. Dupa ce au epuizat acele povesti, revin iar la subiectele plictisitoare despre job, mașini, calculatoare și internet, fotbal și alte lucruri specifice bărbaților.

Evident ca nu susținem niciuna din variante. Soluția pe care o recomand de fiecare data este sa devii bărbatul renascentist al lumii în care trăiești !

Daca pe vremuri după ce terminau facultatea oamenii obișnuiau sa se specializeze într-un singur domeniu pana ce ieșeau la pensie, în ziua de azi lucrurile stau cu totul altfel. Lucrurile sunt mult mai dinamice acum, iar accesul la informație este mult mai facil. Oamenii își schimba acum domeniul de activitate de vreo 3-4 ori pe tot parcursul vieții, ceea ce în trecut era de neconceput.

Deși școala te îndeamnă sa te axezi pe o singura specialitate pentru a avea succes, realitatea este ca pentru a deveni cu adevărat bun, trebuie sa iei în considerare multe alte domenii complementare specialității de baza. Să-ți deschizi orizontul !

Ce presupune a fi un bărbat renascentist ?

In primul rand trebuie sa fii curios. Curiozitatea este focul ce-ți alimentează căutările, te face sa pui uneori chiar și întrebări de copil mic și inocent pentru a-ți satisface setea de cunoaștere și a descoperi noi lucruri.

In al doilea rand presupune sa te lași inspirat și sa fii deschis către orice domeniu de știință conex activităților tale.

Iar în al 3-lea rand, presupune sa lași la o parte convingerea ca nu poți excela și în alte domenii decît cel pe care l-ai studiat și practicat pana acum în munca ta.

Are legătură și cu conceptul de Self Actualization al lui Maslow, cea mai profunda nevoie a omului, nevoia de a-și atinge potențialul maxim. Dar despre asta probabil o sa scriu un articol întreg pe viitor.

In cate domenii poti deveni expert ?

Cel mai cunoscut bărbat renascentist a fost Leonardo da Vinci, care a avut expertize avansate în domenii precum: sculptura, arhitectura, muzica, matematica, inginerie, anatomie, geologie, pictura, cartografie, botanica și poezie.

Acum nu trebuie sa îți pierzi avîntul în fata volumului mare de informație, deoarece toate aceste domenii se întrepătrund. Daca ar fi sa luam domeniul seducției, unul din motivele principale pentru care bărbații încep sa ia legătura cu dezvoltarea personala, am putea sa enumeram o grămadă de alte domenii conexe, gen: NLP, hipnoza, fashion, sport, nutriție, libertate financiara, spiritualitate, dansuri, personal branding, filme, arta, poezie, literatura, istorie, anatomie, călătorii…. și lista poate continua…

La fel nu trebuie sa fii dezamăgit nici de faptul ca momentan probabil nu ai prea multe cunoștințe în aceste domenii, deoarece ele vor veni în timp. Curiozitatea te va împinge în mod natural în a le descoperi și studia. Dupa mai multi ani vei observa ca nu exista om expert doar pe un singur domeniu fără a avea cunoștințe de nivel mediu spre avansat și în alte domenii adiacente. Toate au legătură !

Ce se va întîmpla mai departe?

Pai sa revin puțin la frustrarea inițială.-  Nu esti destul de interesant zici?

Acum, fără sa vrei vei dobîndi o cultura generala mult mai larga încît vei putea întreține orice conversație și relaționa cu orice tip de persoane. Deși cînd eram mici am fost sfătuiți (eu cel puțin) sa nu intram în vorba cu persoane străine, sau persoane mai puțin  apreciate de unii, acum fiecare nou om pe care-l întîlnești devine o sursa de noi cunoștințe pentru tine. Ești deschis în a învăța cate ceva (oricît de puțin) de la oricare noua persoana.

Pe lîngă faptul ca vei citi foarte mult, totodată vei fi incantat și de experientele noi ce ți se vor ivi în cale, le vei trai în totalitate.

Vei descoperi noi pasiuni și interese. Daca în perioada cat ai fost la scoală ti-au fost băgate pe gat niște informații fata de care nu aveai nici un interes, acum cînd le descoperi din nou, alimentat fiind de curiozitate, s-ar putea sa le vezi cu alți ochi și sa le ții minte mult mai ușor.

Pe scurt.. te vei „îmbogăți”.

Iar pe final, o întrebare pentru tine:

Cate domenii adiacente expertizei tale principale ai studiat pana acum? și în ce măsură ti-au folosit?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *